Краят на лятната ваканция може да отключи депресия и у децата. Тъгата по отминалото лято и индвидуалните страхове от  поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците, коментира доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление "Психично  здраве" към Националния център по общественото здраве и анализи.

Момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна. Това състояние се поражда например заради страха, че децата отново ще върнат в недружелюбна среда на училището, където са подложени на тормоз от така наречена група за натиск. Всяко дете има своите страхове, въпрос на родителите е да ги открият в разговор и така да му помогне да разбере защо наистина детето тъгува.
Ако ваканцията се възприема като компенсиране на неприятното ежедневие, тогава депресията се засилва и е необходимо родителите да потърсят професионална помощ. Можем да помогнем на децата си в прехода като продължим ваканцията с игри и срещи с приятели от почивка и през учебно време, съветва  психологът.

Интернет-децата рискуват да пропуснат ваканцията, докато я снимат за социалните мрежи. Това са обикновено деца на подобни - жадни за обществено внимание родители, които затрупват ежедневно виртуалните си приятели със снимки от екзотичните си  почивки, отбеляза психологът.

Има и трета група деца - вероятно най-голямата, които нямат лятна ваканция в смисъла на селфи-туристите. При  тези деца преходът към училище е също труден, най-вече заради  очакването, че ще бъдат атакувани от разкази на съученици за  чудесните им почивки. Постепенно подобни деца развиват цинизъм  към живота, в по-далечен план те стават и благодатен електорат  на партии с нереалистични обещания, показват наблюденията на  психолога.

Най-простата рецепта, за да посрещнат децата ни  първия учебен ден без страх, е да им кажем че ги обичаме, че  идва зимна ваканция, а после отново ще е лято, че трябва да  бъдат просто себе си, съветва още специалистът.