Половината от българите със захарен диабет не знаят, че са болни. Поради това е много важно хора, които имат рисковите фактори за развитие на заболяването, да бъдат своевременно изследвани, консултирани, за да може то да бъде открито в една ранна фаза, когато все още не са се появили усложнения. Мнението е на един от най-добрите ендокринолози в България проф. Цветалина Танкова, която завежда Клиниката по диабетология в столичната ендокринологична болница.
По последна информация броят на болните с диабет у нас е около 600 000, а един от основните рискови фактори за поява на това заболяване е стресът, съобщи Дарик.
„Близо половината от хората, които имат захарен диабет, не знаят, че са болни. Затова е важно хора с рискови фактори за заболяването да бъдат своевременно изследвани и консултирани. Захарният диабет е коварно заболяване, защото в болшинството от случаите с нищо не подсказва съществуването си и човек може да е 5-10 години със захарен диабет и да няма никакви признаци на заболяването", обясни специалистът.
По думите й захарен диабет тип 2 е едно генетично заболяване.
„Там обикновено има няколко члена на семейството, които са със захарен диабет. Човек носи съответните гени за развитие на заболяването, но трябват отключващи фактори. За някои ние сами си „помагаме" - например нездравословното хранене, наднорменото тегло, заседналият начин на живот. Много е важно да се вземат мерки в тази насока. Стресът също е много сериозен рисков фактор. Кръвната захар е може би най-бързо реагиращият на стрес показател в човешкия организъм. За съжаление, със стреса трудно понякога можем да се справим, но за здравословния начин на живот бихме могли да вземем мерки".