Не е установен риск от ебола в самолет Боинг 737, който пътувал от Африка за София, съобщи компанията Луфтханза Техник София.

По-рано днес, от здравното ведомство информираха, че нигерийски самолет идва в България за планов ремонт, но това не крие рискове за предаване на ебола.

"Самолетът беше използван за последен път за превозване на пътници преди три месеца. След това той не е извършвал полети, отчасти защото двигателите му трябваше да бъдат сменени. Като предпазна мярка Луфтханза Техник София се свърза с отговорните власти и обсъди с българското министерство на здравеопазването необходимите стъпки за защита на служителите, които ще работят на самолета в идните две седмици", съобщава компанията.

"Макар че опасността от вируси не може да бъде напълно изключена заради периода, в който самолетът е спрян от движение, бяха предприети допълнителни специални стъпки по инициатива на Луфтханза Техник София за изчистване и дезинфекциране на самолета, за да бъде гарантирана пълната безопасност на хората, отговарящи за поддръжката му", допълва компанията.

Преди няколко часа от МЗ заявиха: Представена на компанията е информация относно начините на предаване на вируса на Ебола, както и основните мерки за превенция на заразяването с него. От министерството подчертаха, че приемането на самолет за ремонт не крие рискове за предаване на заболяването нито на персонала, които ще извършва ремонта, нито за населението в съответната страна.

Характеристиките на вируса са такива, че основен източник на заразата е само болният човек с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности в които вирусът се намира в големи концентрации. Други начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков механизъм, предаване чрез насекоми и др. не е регистриран до момента. Освен това вирусът е нетраен на външни влияния, унищожава се бързо от всички дезинфектанти.

В Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването.