От построяването на 3-метра високата и 30 километра дълга телена ограда на границата с Турция има пет или шест опита за проникване на наша територия с рязането и прескачането й. Това съобщи шефът на Гранична полиция Захарин Пенов. Той и главсекът на МВР Светлозар Лазаров инспектираха съоръжението и браздата с югоизточната ни съседка на 268-ма гранична пирамида край Елхово, както и целия участък до морската граница с комшиите.

Два са вариантите за справяне с миграцинния натиск, който е много силен, уточни той. Както вече писахме първият бил опасването на цялата полоса от Капитан Андреево до Резово с още 131 километра телено съоръжение като досегашното. По предварителни разчети спиращата бежанците от юг стена щяла да струва към 40 милиона лева.

Вторият бил назначаването на пазачи за физическа охрана, който бил по-социалният вариант. Той щял да излезе като пари приблизително колкото първият, но за година време. 800 души щели да бъдат ангажирани, ако се стигнело до това решение.

Сегашните 30 километра бодлива тел още не били предадени на МВР от военното министерство и нямали акт 15. За тях бяха похарчени 9 милиона лева при индикативна стойност на проекта 5 милиона. 1200 полицаи от цялата страна бяха командировани на зеления синор след разрастването на бежанската вълна от сирийци заради конфликта в арабската държава.

За в бъдеше през 22-та портала в сегашното заграждение спешно щели да бъдат пропускни имигранти в беда като бременни жени например. 12 чужденци със съмнително минало още не били екстрадирани и пребивавали в МВР-центровете за бежанци.