Грипната вълна у нас се очаква около средата на месец януари догодина. Това обяви здравният инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия и така опроверга информацията, че грипната вълна у нас се очаква около Коледа.

Той обясни, че вече е изолиран първият грипен вирус за сезона от тип "B", но това все още не означава начало на епидемия. По негови думи, не се очаква нещо по-различно от миналогодишните грипни епидемии. "Знаем кои щамове очакваме", отбеляза докторът.

Кунчев подчерта, че грипът не започва с хрема, а с много силна отпадналост и главоболие. Другите симптоми са температура, дразнеща кашлица и силни болки в гърдите.

"При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма никакъв ефект. Той не влияе по никакъв начин на вируса. Поне от досега изолираните 13 случая в Европа е установено, че всички те са чувствителни на антивирусни препарати. Това значи, че имаме средство, с което да е борим", обясни д-р Кунчев. Той допълни, че при вече възникнало заболяване трябва да останем вкъщи 4-5 дни и да проведем лечение.