Джихадистка от Лондон приветства екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли, извършена от екстремист от групировката "Ислямска държава" (ИД), и се зарече да стане първата жена ислямист, която ще обезглави западен заложник в Сирия, пише в. "Дейли телеграф".

Хадиджа Даре, която е родена от Луишам, в югоизточната част на британската столица, приветства екзекуцията на Фоли в акаунта си в Туитър и подчерта: "Искам да бъда първата британка, която да убие американски или британски терорист", визирайки пленници на джихадистите с тази националност. След това тя самата е ограничила достъпа до акаунта си в социалната мрежа и е сложила снимка на малкия си син, който държи автомат.

Хадиджа Даре е на 22 години и е женена за швед. Двойката заминала за Сирия през 2012 г., за да се присъедини към ислямистите от ИД. В редиците им съпругът на Даре е известен като Абу Бакр.

Междувременно бойци на "Ислямска държава" са пребили вчера с камъни мъж до смърт в северния иракски град Мосул, след като техен съд го е обявил за виновен в прелюбодейство, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидци. Това е първият случай на въздадено "ислямистко правосъдие", известен в Ирак, макар че има сведения за подобни случаи в завзетите от ислямистите райони на Сирия.