Сензационната находка на човешки скелет над петричкото село Ключ в планината Беласица, открита по време на прокопаване на горски път над селото преди няколко дни отприщи всякакви коментари в малкото петричко селце и околностите. Легендите са всякакви - от заровени криминално проявени лица, изчезнали мистериозно, до бежанци, умрели над заставата на селото.
Полицай, който преди години е работил на заставата над село Ключ си припомни следната случка: "През 1998 година по време на войната в Косово, кюрди бягали във всички посоки. Точно в този период близо до заставата били открити замръзнали мъж и жена. Нямали никакви документи в себе си. След изчакване и търсене на самоличността им, полицаите от граничната застава ги погребали в района, където бяха намерени костите. Сложили по един камък отгоре, за да обозначат мястото. Гробовете не били дълбоки, но достатъчно, че да не ги изровят горски животни."

След като преди дни излезе единият скелет, облечен в зимни дрехи, стана ясно, че трупът е закопан през зимата в планината, съобщава struma.com. Освен това специалистите са категорични, че костите са стари от около 20 години. В момента те се изследват, за да се потвърди тази версия.

Полицаите са убедени, че намерените кости са на семейството кюрди, но не го потвърждават официално, тъй като не са готови анализите.