Вместо президентът да бъде гарант на националната сигурност, по-скоро с действията си и с импулсите, които той дава, Росен Плевнелиев се превръща в опасност за националната сигурност. Това заяви говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов.

От БСП коментираха днес намеренията на служебния кабинет да смени началника на "Военна информация". Според тях това е "безпрецедентен факт в най-новата българска история в България". Една такава смята на безспорен специалист, какъвто е Веселин Иванов ще окаже влияние върху резултатите на службата. Иванов беше назначен по времето на ГЕРБ, не беше сменен от Ангел Найденов заради добрите резултати и заради добрите отзиви от партньорските служби, заяви Мерджанов.

"Само за две седмици стана ясно, че назначеното от държавния глава Росен Плевнелиев служебно правителство не служебното правителство на България. Това е партийно или може би по-скоро коалиционно правителство, съставено от представители на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ", каза още говорителят на БСП днес.

"Няма как да си обясним поголовните чистки, които започнаха във В и К сектора, в ДНСК, в бордовете на болниците, в енергийните бордове, в МЗХ, в ИАГ, в областните управи и в Агенция "Митници"", заяви той.

Неслучайно голяма част от усилията на министрите са насочени към спиране на обществените поръчки, смятат от БСП и питаме до какво ще доведе това. "Дали спирането на обществените поръчки няма да доведе до прекратяване на обществени поръчки, за да се търси удобния изпълнител, който да осигури необходимият ресурс за изборите на ГЕРБ или на останалите политически сили или действително се спазва закона? Ще имат ли куража министърът на спорта и министърът на образованието да признаят тези факти?", питат от партията.

"Комисията по досиетата обикновено се възбужда в предизборен период. Ние нерядко сме поставяли въпросите за дейността и резултатите на тази комисия. Многократно сме изтъквали, че тази комисия до голяма степен е изчерпала съдържанието и дейността си. Може би си струва държавният глава и служебното правителство да озаптят действията на Евтим Костадинов", коментира още Мерджанов. Според него при разпределението на ресорите в служебното правителство ГЕРБ е взел агенция "Митници" и икономическите министерства, РБ е получил МВР и службите, а на "Протестна мрежа" са били дадени премиерското място, съветниците, немалка част от културното министерство, както и Министерството на правосъдието.

Мерджанов даде заявка, че БСП ще се бори за силно представяне на изборите и увери, че левицата реди прозрачно своите листи.

Говорителят на БСП и доскорошен министър на отбрана Ангел Найденов заяви, че наследникът му на поста Велизар Шаламанов е на път за 3 седмици да постигне резултат, съизмерим с неговите 14 месеца на управление по отношение на кадровите промени. Найденов изрази задоволство от това, че под гражданския натиск, поделението във Враца ще бъде възстановено.

"Не съм хранил илюзии, че МО ще бъде изключение от общата картина и поле за действие на служебния кабинет. Ако в някой е имал съмнение в партийна принадлежност на хората в отделните министерства, може да ги погледне и ще види лица на ГЕРБ и РБ", заяви Найденов.

Говорителят на БСП намекна, че вдъхновителите на кадровите рокади са от партиен кръжец, начело с ексминистъра на отбраната Аню Ангелов. Найденов определи рокадите като първосигален реваншизъм и реставриране на политическия кабинет на Аню Ангелов.

Найденов бе категоричен, че смяната на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов е неприемлива. Според него една от причините за готвената промяна, а именно аргументът, че не са били предадени архиви с данни на чуждестранни граждани, сътрудничили на разузнаването, е престъпен.