И Министерството на земеделието и храните е спряло всички обществени поръчки, съобщи министърът на земеделието Васил Грудев пред Нова телевизия.

Той не съобщи за колко милиона лева са спрените поръчки, но даде пример с търг за 80 хил. лв. Срещу тази сума е трябвало да се направи анализ на дейността на дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието, в която работят 70 души. Средствата са по Техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони, по която има риск да бъдат изгубени над 1.65 млрд. лева, каза Грудев.

Причината за риска от загуба на средствата е, че от март няма Сертифициращ орган, който одобрява направените плащания от Разплащателната агенция на държавен фонд „Земеделие“.

Министерството на земеделието е поредното, което обявява, че спира обществени поръчки на предишното правителство. В четвъртък здравният министър Александър Ненков съобщи, че е спрял поръчки за над 30 млн. лв. Сред прекратените търгове са тези за електронното здравеопазване, за ремонт на сгради на спешни медицински центрове и за доставка на нови линейки.

Спортният министър Евгения Раданова също обяви, че е наредила да бъде спрян търга за ремонта на Зимния дворец за над 40 млн. лв., но зад гърба й ръководството на държавното дружество „Академика 2011“ е избрало победител.

Рязането на разходи е една от задачите на служебното правителство. Причината е, дупката в бюджета, която към края на юли вече е над 1.147 млрд. лв., като още през август има риск да бъде надхвърлен заложения дефицит от 1.472 млрд. лв.

Финансовият министър Румен Порожанов обяви, че в момента се прави преглед кои разходи да бъдат отрязани. Министерствата трябва да намалят разходите си с 15%, заради допълнително отпуснатите 225 млн. лв. на Националната здравно осигурителна каса.