Брюксел ще плати 125 милиона евро на европейските фермери, за да ги обезщети за загубите от въведената от Москва забрана за вноса на земеделска продукция от Европейския съюз в Русия. И по всичко личи, че това е само началото.

Въведената от Москва забрана за вноса на земеделска продукция от ЕС в Русия накара Европейската комисия да вземе първите мерки, за да урегулира ситуацията. Производителите на бързоразвалящи се плодове и зеленчуци, които не успяват да доставят своята стока на пазара, ще получават финансова помощ от Брюксел до ноември. "Тези мерки трябва да отслабят натиска върху европейските доставчици, предизвикан от внезапната загуба на експортни пазари", уточни говорителят на ЕК Роджър Уайт.

Отказът на руските власти от вноса на холандски домати, полски ябълки, испански нектарини ще доведе до свръхпредлагане в ЕС, което на свой ред ще понижи цените и ще намали доходите на фермерите. "Подобен сценарий трябва да бъде предотвратен, по тази причина нашите мерки влизат в сила незабавно", зави комисарят по земеделието Дачиан Чолош.

Да дадем на нуждаещите се, а не да унищожаваме

Сега фермерите могат, подавайки съответната молба, да унищожат 5% от своя урожай и да получат от земеделския бюджет на Евросъюза компенсация – 50% от очаквания доход от продажбата на тази продукция. Ако те не се решат да унищожат плодовете и зеленчуците, а ги дадат за благотворителни цели, например ученически столове или организации, които безплатно раздават храна на нуждаещите се, размерът на компенсацията ще достигне 100%. "Общата сума на обезщетенията ще достигне 125 милиона евро. Става дума за изземане на земеделската продукция от пазара и безплатното й раздаване", каза Роджър Уайт.

Парите за обезщетение на фермерите ще бъдат отпуснати от специален антикризисен фонд, който е на разположение на еврокомисаря по селско стопанство. Той беше създаден още преди конфликта с Русия и предназначен за урегулирането на определени извънредни ситуации на пазара. До въвеждането на руското ембарго Испания и Франция поискаха от ЕС да пресече резкия спад на цените на прасковите и нектарините, предизвикан от обилната реколта.

Пазарът на млечни продукти съща е заплашен от спад на цените

По данни на Евросъюза, през 2013 Русия е внесла от Европа плодове и зеленчуци на обща стойност 1,3 милиарда евро. Но компенсациите, предвидени от Брюксел, не включват всички видове растителна продукция. "Могат да бъдат предприети определени допълнителни мерки", признаха в кулоарите еврочиновници.

Освен плодовете и зеленчуците, в износа на ЕС за Русия преобладават млечните продукти и свинското месо. За тази категория стоки в ЕС все още не са изчислили размера на паричните компенсации. Това е много трудно да се направи, заяви председателят на Европейския млечен съюз (EMB) Ромуалд Шабер. На пазара на млечна продукция последиците от руското ембарго ще се появят не по-рано от няколко седмици. "Смятаме, че тази забрана вече се отразява на пазара на млечна продукция и следователно на цената на млякото. Но за момента не можем да кажем колко силно. Единственото, в което не се съмняваме, е, че няма да се разминем без последици", заяви Шабер.

ЕК би могла да намали обема на производството на мляко посредством съответните квоти, които ще бъдат премахнати през 2015, а всички излишъци да бъдат изкупени и складирани. Но чиновниците няма да могат да повлияят силно на този отрасъл. Председателят на EMB смята, че и без руската забрана ЕК трябва значително да подобри "ценовия мениджмънт" в земеделието. Цените на млечната продукция в Европа много често спадат и без отсъствието на санкции или търговски войни, напомня Ромуалд Шабер. "За последните 5 години, през 2009 и 2012, имахме две сериозни кризи. Ако възникне нова, под заплаха от закриване ще се окажат много предприятия, особено тези, които са инвестирали в бъдещето, увеличили са своя добитък и са планирали производство през следващите 1-2 десетилетия.

Продукция на стойност 12 милиарда евро

През 2013 г. европейските фермери са изнесли за Русия продукция за 12 милиарда евро. Тази сума, ако се наложи нейното пълно изплащане от евросредствата, ще се окаже прекалено голям товар за земеделския бюджет на Евросъюза, подчертават чиновниците в Брюксел. Та нали освен всичко друго фермерите разчитат на надбавките затова, че те не отглеждат определени видове плодове и зеленчуци, произвеждат по-малко свинско или мляко.

Земеделските министри на страните от ЕС планират да обсъдят своите по-нататъшни действия на извънредна среща на 5 септември. За момента ЕК не може да отговори на въпроса, на кои от страните-членки ще бъде оказана незабавна помощ и в какво именно ще се състои тя. "Първоначално трябва да получим молбите от фермерите, внесени чрез националните ведомства", уточни представител на Комисията. Най-големите износите за Русия са Литва, Полша и Германия. 

----------
Бернд Ригерт и Юлия Алексеева, "Дойче Веле".