Банк ъв Америка се съгласи да плати рекордните 16,7 милиарда долара на американските власти за заблуждаване на инвеститорите относно качеството на кредитите, които продавала, съобщава Би Би Си.

Кредитите били продавани от Кънтриуайд Файненшъл и Мерил Линч преди Банк ъв Америка да ги купи през 2008 г. в разгара на финансовата криза. Американските федерални власти съобщиха, че нито една институция не е твърде голяма или твърде влиятелна, за да избегне наказание.

Споразумението ще намали печалбите на банката през третото тримесечие с 5,3 милиарда долара. Банк ъв Америка ще плати общо 9,65 милиарда долара в брой и ще осигури облекчения за потребителите в размер на около 7 милиарда долара.

Помощник-главният прокурор на САЩ Тони Уест обясни: "Това е като да отидеш в кварталната бакалия, за да купиш мляко, рекламирано като прясно, и да откриеш, че служителите на магазина са знаели, че млякото, което купувате, е било оставено размразено на товарната платформа целия предишен ден, но така и не са ви казали".

"И точно както вие вероятно оставате неприятно изненадани, когато се приберете у дома и си сипете чаша мляко, така инвеститорите като държавни пенсионни фондове и застраховани от федералните власти финансови институции били неприятно изненадани от загубите за милиарди долари, когато инвестициите в тези ценни книжа се вкиснали", допълни той.

"Мисля, че това споразумение, което разрешава значителна част от оставащите проблеми, свързани с ипотеки, е в най-добрия интерес на нашите акционери и ни позволява да се съсредоточим върху бъдещето", каза от своя страна генералният директор на банката Брайън Мойнихан.