Три човешки живота ще бъдат спасени, след като близки на изпаднал в мозъчна смърт мъж са дали съгласието си органите му да бъдат дарени.
Донорът е 61-годишен българин, живеещ в Австрия. Той е бил на почивка в Бургас със съпругата си, когато получава кръвоизлив в мозъка.

Само бързата реакция на лекарите и съгласието на близките са направили възможна процедурата за дарение и трансплантация.
Черният му дроб вече успешно е присаден на 36-годишна жена. Бъбреците ще бъдат трансплантирани на нуждаещи се от София.
"Почти мигновено - на петата минута близките дадоха съгласието си да се задейства процедурата по кондициониране на пациента за предстоящата експлантация, което е решаващо във времето", заяви д-р Антон Григоров от бургаската многопрофилна болница пред БНТ.

"От много години в Бургас не е имало такава ситуация. Доволни сме, че докарахме нещата до успешен край. Искам да изразя моите големи благодарности към семейството на пациента, това е изключително благородна постъпка", каза д-р Милена Минева, координатор по трансплантациите.
Рано тази сутрин медицински екипи от столицата са пристигнали с военен хеликоптер в бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София. Днес министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков благодари сърдечно на Военновъздушните сили, с чиято помощ са пренесени органите.

"Вече привършва трансплантацията на черния дроб във Военномедицинска академия и се подготвят евентуалните рецепиенти на бъбреците в Александровска болница", информира д-р Антон Григоров.