Положението с бюджета е тежко, заяви във Варна служебният-премиер проф. Георги Близнашки.

Причина за тежкото положение в бюджета Близнашки посочи планирането на приходите, които те са силно надценени, за да могат да се правят свободни харчения по бюджета и от тази гледна точка има надценяване на приходите с близо 2 млрд. лева. Според него към днешна дата това е много опасно, защото навлизаме в изключителна част от годината.

Близнашки посети Варна и се срещна с кмета на града Иван Портних по покана на градоначалника. Двамата обсъдиха мерките, предприемани от общината към момента за преодоляване на последиците от наводненията на територията на града. Правителството отдели за пострадалия от наводненията варненски квартал "Аспарухово" 1.8 млн. лева, припомни служебният премиер.

Близнашки съобщи, че преди дни е имал и разговори с еврокомисаря Кристалина Георгиева и апликационните форми, които обхващат оценката на щетите във Варна, Добрич и Велико Търново и някои други райони вече са в Брюксел и очакваме да дойдат и средства по линията на фонд "Европейска солидарност".

Полагаме всички възможни усилия за да преодолеем последиците от природните бедствия, надяваме се природата да се смили, заяви още Близнашки. Той отчете и проведеното Национално съвещание на МВР, както и срещата с българския патриарх Неофит.

Отделихме още 800 000 лв. за осигуряване на противоградни ракети, но това е, като ни обясниха специалистите за един пуск, посочи Близнашки и допълни, че се надява градушките и дъждовете вече да са отминали.