На интернет страницата на БАБХ вече са качени имената на всички препарати, които имат превантивно или подобряващо състоянието на животните, заболели от "син език" действие.

Всички стопани, които закупят такива препарати трябва да си пазят фактурите. Работи се от страна на МЗХ част от парите за тези препарати да се възстановят. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, след второто заседание на координационния щаб във връзка със сложната обстановка в страната, предизвикана от заболяването "Син език", предаде БГНЕС.

"Голяма част от животните преживяват заболяването "син език", особено онези от тях, които са гледани от добри стопани и тези препарати помагат на имунната им способност", коментира още Костов. Той съобщи, че животновъдите ще бъдат компенсирани по пазарни цени. Към момента пазарните цени за овцете се движат между 150 и 250 лева.

Очаква се след като Европейската комисия даде "зелена светлина" за ваксиниране против "син език", в страната да бъдат внесени 500 000 ваксини, но през есента ваксинация може да има само в областите, в които няма заболяемост. Във всички области ваксинация може да има през пролетния сезон, за да може да се предотврати разпространението на инфекцията през следващия сезон.

При тотално ваксиниране против "син език" за известен период от време ще бъде ограничена търговията с живи животни. Минимум шест месеца след като изчезне болестта в България, държавата ще бъде под карантина. Това са потенциални загуби, които тепърва трябва да изчисляваме и да търсим варианти за реализация на продукцията не като живи животни, а като охладено или друго месо, тъй като заразените животни стават за консумация, тоест те не пренасят болестта на човек", обясни заместник-министър Костов и напомни, че инфекцията ще затихне със застудяването на времето.

"След 3 септември ще има решение на ЕК и в рамките на 7-10 дни след като пристигне решението, ваксината ще бъде внесена в България и ще се създаде организация за ваксинация", обясни заместник-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков. 50% от стойността на ваксините се очаква да бъде платена от Европейската комисия. Само ваксините ще струват над 3 милиона лева.

Ще се усили дезинсекцията в животновъдните обекти и обработката на животните с продукти, които не позволяват кацането на комарите, които пренасят заболяването "син език", съобщи Карабаджаков.

Карабаджаков е убеден, че агенцията по храните не се е забавила с реакцията си във връзка със заболяването. Всички действия на БАБХ са адекватни, но "синият език" е заболяване, което се пренася от комари, които се носят с въздушните течения на територията на цялата страна, коментира той.