Американският лекар д-р Кент Брандли, заболял от ебола, е бил излекуван и се очаква да бъде изписан от болницата "Емъри" в Атланта в четвъртък, предаде Ройтерс. Той беше лекуван с експерименталното лекарство ZМapp.
Медикът беше транспортиран със специален самолет до Съединените щати на 2 август, след като се зарази със смъртоносния вирус в Либерия. Там той лекуваше засегнати в най-голямото огнище на епидемията.

На същото лечение беше подложен и 75-годишният испански мисионер, който беше транспортиран в болница в Мадрид, но не оцеля.

В момента лекарството ZМapp се прилага и на няколко пациенти в Западна Африка. Употребата му беше позволена от Световната здравна организация като "хуманно”, въпреки че е преминало само тестове върху животни.

Освен 33-годишния лекар, на същото лечение беше подложена и 59-годишната Нанси Райтбол, социален работник, която също работеше със заразени с ебола в Либерия. Според съобщения от представители на болницата, тя също е оздравяла и ще бъде изписана от лечебното заведение.

От болницата в Атланта ще направят пресконференция, на която ще бъде обсъден случая Брадли, както и на Нанси Райтбол. Именно след срещата с журналисти д-р  Кент Брантли ще бъде свободен да си тръгна от лечебното заведение.

Към днешна дата от ебола са загинали 1350 души, а над 2000 са заразени, отбеляза тя.