Забележка и предупреждение за уволнение са наказанията за бягството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч на 3 август, след което се стигна до убийството на защитеното животно. Това съобщи заместник-кметът Пламен Петков.
Заповедите за наказанията е издал кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Забележка е наказанието на директора на зоопарка д-р Феодор Вацов, а работникът, оставил отворена клетката на хищника, е получил последно предупреждение за уволнение.
„Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен сектора на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", коментира ловешкият зам.-кмет.
По препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен, работникът беше преместен от сектор „Хищници" в сектор „Птици".
Вече е в изпълнение и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни. При разследването на убийството на Алонсо стана ясно, че не е имало опит ягуарът да бъде упоен със стреличка, а срещу него е стреляла ловна дружинка с пушки.
Пламен Петков допълни, че се разглеждат офертите за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея. По думите на заместник-кмета по време на създалата се ситуация на 3 август са били налице три пушки за упояване. Те са с обсег на действие 30-40 метра, а новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3 000 и 5 000 лева.
По друга препоръка оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета във вътрешната и външната страна. На 26 август кметът на общината ще бъде изслушан от Общинския съвет за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар, предава бТВ.