През 2005-2007 г. по чисто мафиотски начин от инспектората на МИЕ (Министерството на икономиката и енергетиката) беше одобрена само една фирма за България за краен контрол и само една фирма за периодичен контрол на асансьорите, заяви Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ.

По думите му за краен контрол е била избрана „Лифт Стандарт”, която е собственост на мъж, роднина на човек от инспектората. „Лифт Стандарт“ беше на Григор Лилов, който тогава беше на 75 години и беше роднина на човек от инспектората на МИЕ“, заяви Златанов.

Втората фирма е „МД Лифт контрол”, която е трябвало да проверява падналия в София асансьор, при което загина една жена, а друга е в тежко състояние в болница.

Две години не са издаваха разрешителни на други фирми, за да може всички клиенти да се насочат към посочените вече две фирми, каза Златанов.
Златанов обвини собственика на „МД Лифт контрол” Максим Димитров, че е от „номенклатурата на агенцията и от връзкарите към МИЕ”.

Единствената им цел е да вземат пари, в повечето случаи без документ, които се разпределяха в агенцията и отиваха чак до министерството. Целта е не да се видят асансьорите дали са годни, а да се вземат определени суми, които да се разпределят по веригата. Говоря ви за милиони на месец, заяви Златанов.
Нямате представа каква мафия работеше там, допълни той.

По думите му за лицензирането на фирмите за поддръжка на асансьорите се е изисквало хората да бъдат степенувани по наредба от 1969 г. „Атестира се един човек, че има степен, като плаща 600 лева. Нищо не прави, трябва само да снася пари”, заяви Златанов. „И това нещо продължи 10 години под милия поглед на магистратура и на министерство“, каза той.

В предаването се включи и управителят на „МД Лифт контрол” Максим Димитров. Той обясни, че фирмата му е трета страна при прегледите на асансьорите. Основните страни са домоуправителят, който е длъжен да сключи договор с поддържаща фирма, която прави технически прегледи на 10 дни и евентуално ремонти, когато се наложи.

„През 2009 г. е извършен преглед и регистрация на асансьора при нас. През 2010 г. е извършен преглед след ремонта. В ревизионния акт е отбелязано какво е направено при този технически преглед”, заяви Димитров относно падналия асансьор. Последният преглед на този асансьор от „МД Лифт контрол” е на 6 април 2012 г.
При смяната на въжетата през 2010 г., двете въжета са били еднакви. Нашият инспектор е искал сертификати за въжетата. През 2012 г. въжетата също са били еднакви. Имам съмнение, че е извършен допълнителен ремонт, без да бъдем уведомени, заяви Димитров.

Запитан защо няма прегледи между 2012 и 2014 г., той отговори, че е сменена наредбата и прегледите на асансьорите се правят не на една, а на три години.
Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, обясни, че днес ще получат документите от следствието и ще стане ясно какви и колко въжета е трябвало да има този асансьор и дали всичко е спазено.

Той потвърди, че има случаи на асансьори с премахнати спирачки, за да не засядат често.