Всеки четвърти българин до 30-годишна възраст не прави нищо. В страната ни се ражда трето поколение безработни. Да се работи не е престижно, това е мода. Това заяви в ефира на bTV предприемачът Красимир Дачев. По думите му в България има много работа, но няма кой да я работи.

„Повече от 20 години държавата не насочва младите хора къде могат да намерят работа“, коментира той. „Университетите излизат всякакви специалности, но никой не се интересува. Държавата трябва да субсидира дейностите, които се търсят“, заяви още бизнесменът.

Моделът и ценностите на хората у нас се променят през последните години, коментира от своя страна социалният антрополог Харалан Александров. „За тези 25 години имаме култура на бедността. Тази култура не описва безработицата като проблем, склонни сме да съжаляваме работещите за това, че доходите им са ниски", заяви той.

По думите му идеята, че можеш да ползваш дребни, случайни доходи е гибелна от гледна точка на индустриалната държава. Антропологът мнението, че българите живеят с мисълта за перманентно бедствие, но всъщност и доста комфортно по отношение на битовите потребности.

„В големите индустриални градове, ако не работиш, не можеш да си плащаш сметки“, коментира още Александров.