Винаги съм изразявал недоволството си от политиката на Симеон Дянков, но се изморих и спрях да викам високо срещу него, а реших да напусна ГЕРБ. Това заяви пред бТВ Светлин Танчев, който напусна ГЕРБ преди дни и поиска да е независим депутат.

"Решението да наложим мораториум за закупуване на земя от чужденци беше абсолютно популистко решение. В последния момент ми казаха, че гласуваме за удължаване на забраната. Красимир Велчев беше наредил да се гласува по този начин", призна Танчев . Той подчерта, че решението му е струвало много, "и съм се събуждал нощем, и съм плакал, аз все пак трябваше да се разделя с едно семейство и преживявах всичко много тежко", каза той.

"Предния мандат много често съм бил несъгласен с политиката на Симеон Дянков, особено за последния негов бюджет. Още от самото идване на Дянков разбрах, е имаме разминаване във вижданията как се управлява една фирма. Аз съм учил в САЩ и изцяло изповядвам дясната политика. Все повече мисля , че се отдалечаваме от десните ценности. Не бях съгласен с Дянков и за влизането в "иарем две" (ERM 2). Пряко на Бойко Борисов не съм коментирал своята позиция", посочи още Танчев.

Освен Дянков като причина да напусне ГЕРБ, Танчев посочи, че партията е изпаднала в тотална изолация. Независимият вече депутат посочи, че не е човек на Цветан Цветанов. Ради Танчев, съветник на Орешарски, ме доведе в ГЕРБ. Като се върнах от САЩ 2004 г. започнах работа в МФ. По партийна линия Цветанов ми беше пряк началник", поясни Танчев. Той разказа, как са започнали в партията да го избягват. "Усетих, че като отида до някого, те спират да си говорят", добави депутатът. След като Георги Марков никой не си направил изводите. Тогава Танчев разбрал, че ГЕРБ се стреми само към властта, но не мисли как да оправи положението на хората. Той категорично отрече да е бил купен, за да вземе решение да напусне партията на Бойко Борисов. "Аз смятам, че това правителство трябва да си подаде оставка", подчерта отцепелият се депутат.