Причината за пропадането на асансьора в жилищна сграда в София, при който почина 46-годишна жена, а друга е с опасност за живота, е скъсани въжета на кабината. Самите въжета са се скъсали от триенето с ролка, която не е подходяща за този тип асансьор и е неправилно монтирана.

Това показа проверка на място на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Председателят на агенцията Стефан Цанков каза пред Дарик, че причината да не се задейства клиновата защитна система е, че тя най-вероятно не е проверявана и поддържана 5-6 години.

Огледът на място е потвърдил  причината за пропадането на асансьора каза Стефан Цанков. "Първоначалното ни становище се потвърждава за скъсано въже на подема, което най-вероятно е причинено от триене в ролка, която не е подходяща.

Подменяна е преди няколко години, но е неподходяща като част и е неправилно монтирана. Това е довело до рязкото скъсяване живота на въжето, амортизирането му и скъсването му в най-слабата част", обясни Цанков.

Освен скъсаните въжета, причина за тежките последствия от падането на асансьора е, че
не се е задействала защитната система, която трябва да спре асансьора между етажите.
"Последната защитна система - клиновата, не е сработила, което е трябвало да стане дори и при скъсване и да спре някъде по етажите кабината. Това, което виждам, е система, която трябва на всеки 10 дни да се проверява, всяка една година да се изпитва, а най-вероятно не е поддържана поне 5-6 години", заяви още той.

Цанков обяви, че вече са започнали проверки на фирмите за техническа поддръжка и надзор на асансьорите в страната.
Приоритетно ще бъдат проверявани рисковите фирми, за които са получавани сигнали в агенцията.