22 партии и 7 коалиции са регистрирани за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, съобщиха от ЦИК.

В 18.00 часа днес изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите от партии в ЦИК.

Точно в 18:00 часа изтече крайният срок желаещите да се включат в предизборната битка партии и коалиции от партии да представят поне 2500 подписа в ЦИК. До 23 август подписите трябва да бъдат проверени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

Още утре ЦИК трябва да изпрати на районните избирателни комисии (РИК) списъка на всички партии и коалиции, които са се регистрирали. До края на деня кметовете на отделните общини трябва да определят местата за обявяване на избирателните списъци и също да уведомят РИК.

До 2 септември партиите и коалициите имат време за промени в листите, а на следващия ден - 3 септември, ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината.

Официалният старт на предизборната кампания ще бъде даден на 5 септември или точно един месец преди датата на изборите за 43-то Народно събрание – 5 октомври.

Всяко лице ще може да провери дали данните му фигурират в списъците, предоставени от дадена партия. Подобна възможност имаше и на европейските избори, което предизвика сериозни скандали. В правомощията на ЦИК обаче не попада възможността комисията да отстрани партии заради неправомерно използвани подписи.