Три населени места в област Благоевград са доказани като огнища на заболяването "син език" по животните, още 30 селища чакат резултати от изпратените проби.

Заразата от болестта "син език" в Ловешка област е обхванала 30 стада в 15 населени места в шест от осемте общини, съобщи пред БНР директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов.

Той допълни, че ще се търси съдействие от Епизоотичната комисия, която ще заседава днес. "На комисията искам да коментираме как ще можем да организираме събирането на труповете на животните, защото екарисажните автомобили в момента са доста натоварени. Трябва да се предприемат мерки и в населените места на територията на област Ловеч. Всички кметства да изградим пунктове, които да бъдат охраняеми, за да може да се събират труповете на умрелите животни. Не можем да караме собствениците да ги съхраняват при тях до идването на екарисажна кола. Ще обсъдим варианта за труднодостъпни райони по какъв начин ще ги загробваме. Всички 31 умрели животни са предадени на екарисаж", каза Ивайло Йотов.

Четиринайсет овце са умрели от болестта "син език" в Разградска област през последните няколко дни след констатиране на заболяването. Трите потвърдени огнища са във ферми в кубратските села Медовене, Задруга и Беловец, където се отглеждат близо 700 животни.

Изпратени са проби за изследване от още 8 населени места от общините Самуил и Цар Калоян. Извършва се дезинфекция в огнищата, в които има умрели овце. Направена е и заявка за доставка на допълнителни количества препарати, с които да се обработват поразените от "син език" ферми.

В Смолянска област има 15 регистрирани огнища на болестта "син език" в общините Баните, Смолян, Златоград и Доспат.

Над 300 животни са умрели от болестта "син език" в Бургаска област, като в 6 общини са открити 19 огнища на болестта.

До момента огнищата на болестта "син език" в страната са 230, а близо 2000 овце вече са измрели.