Убитият ботевградски бизнесмен Семко Семков е зет на известния в региона дървен бос Тихомир Нинов-Барези, женен е за сестра му Валя. Двамата били номер 1 по печелене на обществени поръчки в Ботевград в сферата на строителството.

Той е убит пред дома му снощи около 24 ч. Застреляният Семков се занимавал с дърводобив, транспорт и строителство, сочи справка в Търговския регистър. Той участва в над 15 фирми, повечето регистрирани в Ботевград. Освен това е и в управата на три сдружения, свързани с автомобили и офроуд, както и в управата на футболен клуб "Балкан"- Ботевград.

Държи на концесия ловното стопанство и гората на село Литаково. Напоследък се занимавал и с фермерство - кметът му дал голямо пасище, на което гледал крави.

Основен обаче бил бизнесът с дърводобива, който въртял с баджанака си Барези. Местните твърдят, че двамата развиват доста широкомащабна дейност в Балкана и имат голямо влияние в Ботевград и региона. В последните години почти всички проекти в Ботевград ставали с тяхно участие, а общинските поръчки за строеж се печелели главно от фирми, близки на двамата.

Местните твърдят още, че баджанаците са били приближени до кмета на Ботевград Георги Георгиев, чийто син Даниел Георгиев напусна скандално групата на ГЕРБ, и се ползват с протекцията му. Най-вероятно познанството на Семков с легендата Христо Стоичков е станало именно покрай баджанака Тихомир Нинов, който отдавна се имал с именития футболист.

В разследване на в. "Сега" от 4 юни 2012 г. под заглавие "Как се печелят обществени поръчки в Ботевград" е публикувана следната информация, касаеща баджанаците Семко Семков и Тихомир Нинов - Барези:

"Подобно на сделките с общински имоти и тази сфера от живота на града се доминира от определени имена. В един от най-кешовите сектори - този на строителството, палмата на договорите държат трима души - Семко Семков, Тихомир Нинов и в по-стари времена - Красимир Христов. Те печелят огромна част от поръчките за строителство, като в повечето от конкурсите нямат никаква конкуренция. Свързани с тях фирми и лица са и в списъка на купувалите имоти от общината, продадени впоследствие на кметското семейство.

11 обществени поръчки на община Ботевград е спечелила от 2007 г. насам фирма "Европа-7", съсобственост на Семко Семков и Тихомир Нинов, с основен предмет на дейност дърводобив и търговия с обли и фасонирани дървени материали. Всичките контракти са в областта на строителството, а общата им стойност възлиза на 5 млн. лв. ("Европа-7" има спечелени поръчки и в рамките на обединение "Инфрастрой БГ", в което участва управляваната от Васил Златев "Обществено строителство-Агробилд"). С 14 контракта за 5,8 млн. лв., 10 от които в строителството, е и фирма "Барези 1", еднолична собственост на Тихомир Нинов.

При тези поръчки изпъкват серия от закономерности. Обявленията за огромна част от тях не съдържат минималните технически и икономически изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, нито посочени критерии за оценка на офертите (при показател икономически най-изгодна оферта, където се отчитат и други критерии извън цената)."