Швейцария е отказала предложенията на производители на хранителни продукти от Европейския съюз да заобиколи руската забрана за внос на храни от ЕС и други западни страни като стоките се прекарват през алпийската страна, пише американското бизнес издание „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ.com).

Швейцария не попада в руската забрана, тъй като не участва в санкциите, наложени от Запада след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия.
Говорителят на федералното бюро по селското стопанство Юрг Йорди уверил, че всички подобни молби са били отхвърлени. Той уточнил, че към бюрото са се обръщали доставчици на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Йорди не е посочил имената на фирмите.

„Уолстрийт джърнъл“ допълва, че мотивът за отказа е задължението на Швейцария да сертифицира хигиената на продукцията, която изнася, а това не може да стане с продукти, които идват от други страни.

По-рано Швейцария се ангажира да противодейства на опитите на Русия да използва нейната територия за заобикаляне на санкциите, наложени (на Москва) от западни страни, припомня вестника.

Изданието напомня, че кафето и сирената са сред най-популярните стоки, които Швейцария доставя в Русия. Миналата година обемът на техния експорт бе близо 200 милиона шв. франка (221 милиона долара) или 2,4 на сто от общите продажби на хранителните продукти, пласирани в чужбина.