В продължение на близо 10 години алармираме, предупреждаваме и информираме обществеността чрез публикации, интервюта и изявления в медиите, че в България има повече от 80 000 асансьора, които са напълно амортизирани и опасни за здравето и живота на хората.

Това се казва в декларация на Българска асансьорна асоциация и Сдружението на производителите и вносителите на асансьори в България /СПВАБ/ във връзка с трагичния инцидент, при който падна кабината на асансьора в жилищна сграда на бул. Цариградско шосе, в резултат на което загина една жена, а друга пострада тежко и е с опасност за живота.

Членовете на двете браншови сдружения изразяват своето съчувствие и поднасят своите съболезнования на близките на пострадалите невинни жени.

Асансьорите произведени от Асансьорния завод – Гара Искър и пуснати в експлоатация до около 1995 г. ние твърдим, че вече са опасни, защото не отговарят на цял списък европейски изисквания за безопасност. Огромната част от тези 80 000 асансьори са на повече от 40-50, дори на 80 години, всичките не са поддържани съгласно изискванията на производителите, и не им е извършен нито веднъж капитален ремонт.

В Европейския съюз няма друга страна членка, с масови превозни средства за хора, които да са на 40-80 г. в експлоатация, освен асансьорите в България. В повечето случаи контролът и прегледите на асансьорите се извършваше повърхностно или фиктивно, или изобщо не се правеше. Тази система за липса на контрол беше създадена, организирана и умишлено поддържана, от бившите шефове на ДАМТН и ГД "ИДТН" в продължение на повече от 20 г., за да храни, чрез корупция и рекет, определена група служители и свързани с тях лица, заявяват от сдруженията.

С множество писма сме уведомявали агенция, министерства, министерски съвет, дори сме сезирали прокуратурата за конкретни нарушения и сме настоявали за промени на системата за контрол, но до сега не са предприети никакви мерки за осигуряване сигурността на гражданите. Това са причините, поради които бяха осакатени, и за малко не загинаха, бременните жени в Майчин дом, после паднаха бабата и внучето върху кабината на асансьора, днес една жена пострада тежко, а другата загина на място! Няма да споменаваме другите тежки и по-леки инциденти, а също така и онези, които не стават обществено достояние и не влизат в статистиката.

Едва от няколко месеца се правят стъпки в правилната посока, от новия председател на ДАМТН – Стефан Цанков, за промяна на системата за управление и контрол, за които ние декларираме подкрепа и приветстваме. За първи път, в негово лице, виждаме човек на отговорен пост, да разбира необходимостта от промяна на нормативната база, както и на цялостната система за контрол и управление на асансьорния бранш. При положение, че тези промени бъдат съгласувани с браншовите организации, ние декларираме, че те ще бъдат подкрепени от всички.

Нашите браншови организации декларираме подкрепа на заповедта с днешна дата на министър Екатерина Захариева, за пълен преглед и ревизия на състоянието на всички асансьори, във връзка с която ние имаме конкретни предложения как това да бъде изпълнено в най-кратък срок, заявяват от сдруженията.

Ние, в заключение, декларираме, че ще подкрепим това правителство, което постави с приоритет в програмата си за управление, повишаването на енергийната ефективност чрез саниране на старите сгради, и заедно с това подмяната на старите асансьори, с цел да се намалят сметките на домакинствата, да се повиши сигурността на хората, да се открият 50-100 000 нови работни места и по този начин да се повиши стандарта на живот в България. Ние сме разработили проекти с готови решения, как да се решат горните проблеми и сме готови да ги предоставим на заинтересованите страни, се казва още в декларацията на сдруженията.