Добрите лекари във ВМА взимат до 2000 евро, а в чужбина биха получавали до 15 000 евро на месец. Това обяви пред bTV Крум Кацаров, новият шеф на ВМА. "Много е голямо изкушението да бъдеш добър лекар у нас. Основната маса от лекари се движат в такъв параметър на заплащане, а при кардиолозите нещата са по-специфични и те са по-високо платени. Другото изкушение пред добрите лекари са частните болници. Винаги е било така. Сега сред лекарите стана модерно да се говори за т.н. "седящи върху куфарите". Проблемът е голям", обясни Кацаров.
Той обясни, че е поел ВМА с дълг от 100 млн. лева. "Дългът е ясен, защото е функция на хроничното недофинансиране. Колкото една структура работи повече, толкова трупа пасиви. Това е пазарно обусловен парадокс, защото имаме недофинансиране в рамките на 30%. Не е въпрос на работа. Аз давам такъв пример, че ВМА е като хубава бърза кола, но без средства за гориво. Всичко има, но не върви на пълна мощност. Силно се надяваме на държавата. Между 9 и 12% от лекарите правят облика на болницата", добави шефът на ВМА.

Доктор Кацаров е гастроентеролог и сподели, че не е привърженик на диетите. "Гастро пациентите обичат живота. Те са хубави хора. Въпросът е да няма крайности. Винаги съм казвал, че не трябва да се прекалява със сол и подправки. Човек трябва да се радва на живота, а това минава пред добрата кулинария, обясни още той и добави, че 3-4 чаши вино на ден е полезно да се пие. - Това е практика във Франция."