„Ремонтът на асансьора, който вчера уби жена в София, не е извършен от нашата фирма, а от друга, с която домсъветът е сключил договор. Разследващите органи ще се обърнат към нея, за да изяснят подробностите. Ние само поддържаме асансьора”, обясни пред Нова телевизия Янко Костов от фирма „Витоша лифт”, която е ремонтирала трагичния асансьор.

Оказва се, че кабината убиец е приет с две въжета. „Преди година се е наложило смяна на едно от въжетата. Асансьорът е прегледан. Има дневник, който показва кога за последно е извършен. Той е иззет от разследващите органи”, заяви още Костов.

По думите му тяхната фирма поддържа 700 асансьора от 32 човека.

„Дейността е разделена на две части – на поддръжка и надзор. Сградата е частна и надзора се извършва от лицензирана фирма, която има 6 души персонал и отговаря за 12 000 асансьора”, обясни Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Експертът съобщи, че у нас има около 2000 фирми с лиценз за поддръжка на асансьори, а в Германия например са едва три.

„От 10 години коментираме само следствията, а не причините. Царят е гол. Причината за тези трагедии тръгва от инспектората на Министерството на икономиката, което 10 години покровителства една мафия, която държи да остане това статукво с опасните асансьори”, каза от своя страна Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация.

По думите му се стига до такива трагични инциденти, защото надзорните фирми нямат апаратура. „Такива асансьори с две въжета в България има над 10 000”, каза той.

Според него хората от блока с падналия вчера асансьор, който е бил ремонтиран наскоро, са измамени и нищо не е сменено. „Не е направен качествен ремонт, защото всички са свързани”, категоричен беше Златанов.

„Проблемът е, че когато има голямо предлагане, получаваме големи компромиси”, каза Цанков. Според него не може една чистачка да получава 60 лева за почистване на вход, а фирмата, която поддържа асансьора, да получава 40 лева на месец.

„Независимо кой е виновен и как се поддържат асамсьорите, всеки един може да попадне в такава ситуация”, каза Камелия Камбурова, която пострадала в падналия асансьор в „Майчин дом” преди четири години. По думите и все още няма наказан за този инцидент.

„С амнезия съм и не помня периода преди и след ситуацията. Не ми се е върнала памента за тези два месеца. И аз, и внучето ми извадихме късмет”, каза Валя Колева, която пострада в асансьор в бургаски медицински център преди шест месеца. Тя сподели, че някои хора не са си свършили работата след два подобни случая и се е стигнало до вчерашния трагичен инцидент.

„Има някаква далавера”, каза съпругът на Валя. Те споделиха, че разследващите органи не могат да намерят фирмата, която е произвела, монтирала и би трябвало да поддържа трагичния асансьор.

„Цялото ни законодателство е насочено към осигуряване на заетост в тези 2 000 фирми, а не на безопасност”, категоричен беше Цанков.