Терористи от „Ислямска държава” екзекутираха американския журналист Джеймс Фоли за отмъщение заради въздушните удари на САЩ срещу техните джихадисти в Ирак, предаде AFP.

По-рано днес ислямистите пуснаха видеоклип, показващ маскирани бойци, които се предполага, че обезглавяват репортера. Смъртта е потвърдена и от семейството на журналиста.

„Никога не сме се гордеели с Джеймс повече, отколкото сега. Той пожертва живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ”, заяви майката на Фоли пред ИТАР-ТАСС. Тя отправи апел към похитителите да оставят живи другите заложници. "Те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство за Ирак, Сирия и която и да е друга част на света”, каза още майката.

ИД обявява още във видеозаписа, че държи в ръцете си и американския журналист Стивън Сотлоф и предупреждава, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама, съобщи Франс прес.

Представители на американската администрация заявиха, че президентът на САЩ Барак Обама ще даде специално изявлени.

Джеймс Фоли е опитен кореспондент, който е отразявал войната в Либия, преди да замине за Сирия, за да отразява бунта срещу режима на Башар Асад. Журналистът е в неизвестност от ноември 2012 година, когато е бил похитен от въоръжени мъже в Сирия.