Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков по случая с костинбродските бюлетини. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Софийска градска прокуратура е внесла днес обвинителния акт срещу Росен Желязков, бивш главен секретар на Министерски съвет (МС) на Република България - за престъпление по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК).

Той е обвинен за това, че в периода 27 април 2013 год. - 12 май 2013 год. в гр. София, като главен секретар на Министерски съвет на Р България, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация, и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора.
Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани в изборния процес.