Министерството на регионалното развитие прие днес решение, с което дава зелена светлина на строителството на магистрала между България и Сърбия.

Националният експертен съвет към ведомството прие устройствения план за модернизация на пътя между Калотина и софийското околовръстно. Предстои той да бъде одобрен и със заповед на заместник министър-председателя по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

Едва след това могат да започнат последващите действия като отчуждителни процедури, проектиране, строителство и експлоатация на магистралата със Сърбия.

МРР прие и решение за изграждането на навес над съществуващите сгради, ленти за тежкотоварен превоз и други свързващи обетки на ГКПП „Маказа“, свързващ България и Гърция. За строителството Агенция пътна инфраструктура ще секандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

С реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварен трафик през ГКПП- Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави, уточнява зам.министърът на регионалното развитие Ангел Петров.