11 500 полицаи ще са ангажирани за изборите през октомври. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след края на Националното съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Дадени са наставления на областните дирекции на МВР, а от там и на районните управление на МВР, оперативните методи и способи за достигане до поръчителите, организаторите и провеждащите самото купуване и продаване на гласове са дадени като инструкция, съобщи Бакалов.

По заповед на главния секретар на МВР са направени справки за хора, за които от 2009 година насам има сведения, че се занимават с купуване и продаване на гласове. Районните управления и областните дирекции на МВР ще проверят дали тези лица продължават да извършват този вид дейност, уточни той.

Към МВР ще се създаде обществен съвет, в който ще участват хора, които са публично известни с безспорна експертност и добри позиции в обществото, които са се занимавали с избори и са правили изследвания за това как протича купуването на гласове, обясни още Бакалов.

"За определени задържани структури има достатъчно данни за тяхна съпричастност към купуване на гласове и за подготовката на купуване на гласове към настоящия момент, ние сме си свършили работата", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За да се реализира купуване на гласове, това е функция на пропуски във функционирането на правоохранителната система, важно е обществото да вижда волята на държавата и мерките, които се вземат, за да не се допусне чрез всяване на страх или чрез друга форма на зависимост или принуда хората да гласуват, коментира той.

Главният секретар на МВР отказа да коментира публикациите в медиите, според които банкерът Цветан Василев е засечен в Сърбия, но призна: "Нямам такава информация, която да е постъпила по официалните канали".