Илко Семерджиев е избран за политически председател на Коалиция от партии "Десните" (КПД). Членове на сформирания Национален съвет са Христо Панчугов, Мария Капон и Жаклин Толева. Новината беше съобщена от Коалиция "Десните" на специална пресконференция, на която бяха представени структурата и начина на функциониране на новосформираната дясна коалиция.

Д-р Илко Семерджиев е представител на гражданската квота в КПД, а останалите трима членове на Националния съвет са съответно лидерите на трите партии, които са част от коалицията - "Синьо единство", Единна народна партия (ЕНП) и Български демократически форум (БДФ). Заместващи членове на националния съвет са гражданската квота са Деница Сачева и Юлиан Войнов, за "Синьо единство" - Маргарита Бойчева и Драгомир Драгомиров, за ЕНП - Надя Миронова и Емил Мечикян и за БДФ Алеко Христов и Борислав Златков. За председател на предизборния щаб пък е избран експертът по политически PR Арман Бабикян.

Решенията в националния съвет ще се взимат с консенсус и с кворум от две трети, обясни Илко Семерджиев. Председателят на коалицията обясни, че партиите в нея запазват своите правомощия в рамките на своите устави. "Десните си единодействат, а не се единяват", категоричен беше той. Семерджиев настоя, че партиите в КПД държат на своята идентичност, но са достатъчно толерантни и разумни, за да взимат заедно решения.

Листите за участието на КПД в предсрочните парламентарни избори ще бъдат готови до седмица, стана ясно още на днешния брифинг. Илко Семерджиев обясни, че за последен път коалицията занимава медиите със себе си, а още от следващия брифинг ще започне да представя своите виждания за трите ключови реформи, които са необходими на държавата - в здравеопазването, държавната администрация и образованието.