Разбита е първата група за купуване на гласове. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да се мобилизарат всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, да се идентифицират лицата, които през последните 5 години са участвали в изборни престъпления, заяви Близнашки.

"Крайната цел е да възстановим доверието на гражданите в нашите политически институции и да покажем на света, че сме цивилизована европейска държава, способна да организира и произвежда нормални резултати, които да дадат легитимен резултат", коментира служебният премиер.

"Тази сутрин обсъдихме въпроса за отделяне на средства за въвеждане на машините за гласуване. ЦИК е приела решение машинно гласуване да има в 500 секции, но ние нямаме достатъчно финансов ресурс за това, надяваме се, че ЦИК ще преразгледат своето решение и ще намали изборните секции на 250, за да можем финансово да се справим", съобщи той.

"Разпращат се днес поканите към неправителствените организации, за да може от следващата седмица да започне да функционира Изборният борд. Всичко се движи в нормалните срокове. Работи се по обществените поръчки. Всички върви по график. Прави се всичко необходимо изборите да преминат нормално", добави Близнашки.

"В края на миналата седмица бях в печатницата на БНБ, хартията беше осигурена, мерките за сигурност са изключителни, създадена е организация, чака се ЦИК да определи размера на бюлетината, за да бъдат настроени машините. Днес свиках първото заседание на междуведомствената експертна работна група на равнище заместник-министри. Обсъдихме всички проблеми, свързани с подготовката и провеждането на изборите. От МВнР докладваха, че 300 секции се планират в чужбина", съобщи Близнашки.

Служебният премиер съобщи, че по време на Националното съвещание на ръководството на МВР е представен доклад за бежанския поток.

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, от където идва основният бежански поток, заяви той.