Външният министър Даниел Митов съобщи, че има опасност от бежански поток и "внос" на терористи от Ирак.
"Има риск от бежанска вълна, има риск от внос на терористи. На страната на "Ислямска държава" се бият хора, рекрутирани и в Европа. Бойци биват рекрутирани от целия Близък изток и Северна Африка. Трябва много тясно сътрудничество с всички държави от региона", каза Митов пред БНР.
Той коментира, че пасивността на западната общност в Сирия и страхът да се намеси по-сериозно там доведе до ситуацията в момента.
"Затова няма извинения. Реагира се късно, но по-добре да се реагира сега и бойците на "Ислямска държава" да бъдат изтласкани обратно, след което да се мисли как да бъдат изолирани и с тях да се конфронтират и на територията на Сирия", каза Митов.
Той отбеляза, че много европейски страни са обещали безвъзмездна военна помощ на Ирак.
В петък европейските външни министри постигнаха обща позиция за оръжейни доставки за кюрдите в Северен Ирак, които се борят срещу офанзивата на джихадистите.

Към България все още няма официално искане за изпращане на помощ. Очакванията към България ще бъдат свързани с доставката на муниции. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс, заяви преди няколко дни, че източноевропейски страни членки вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване.

Митов каза още, че засега няма опасност от спиране на руския газ през Украйна.

Според него преговорите в Берлин от края на миналата седмица дават надежда за решаване на конфликта в Украйна и избягване на допълнителни санкции срещу и от Русия.

Той коментира още, че проектът "Южен поток" е замразен не защото не е полезен, а защото сделките, подписвани по изграждането му, са проблемни.

Трябва да се направи пълна ревизия какво е подписвано и с кого, изпълнени ли са процедурите, допълни той.