За опасността през 2020 г. в България да не останат лекари, алармираха млади медици на символично събиране в Докторската градина, предаде БГНЕС.

С куфари и фреш от портокал те призоваха за освежаване на здравната система, за да могат младите медицински специалисти да останат в България. Събралите се млади лекари припомниха, че България е на последно място в ЕС по индекса на здравния потребител, а най-големите проблеми на родното здравеопазване са корупцията и неравнопоставеността. Медиците казаха, че държавата 10 г. инвестира в тях, а след това те напускат страната, за да отидат в друга държава, където заплатата е между 10 и 20 пъти по-висока от тази в България. Според младия лекар д-р Спартак Вълев здравната система е последната нереформирана и 80-90% от нещата в нея са абсолютно същите като преди 20 години.

Според младите лекари, един от основните проблеми е монополът на НЗОК, който води до масова асиметрия и убива здравеопазването. Младите лекари в Докторската градина казаха, че вече 30-40% от завършилите в техния випуск през 2014 г. са заминали в Германия, Великобритания и Ирландия. А анкета показва, че 80% от специалистите искат да заминат веднага след завършването си. Те дадоха пример с Полша и Чехия, където този проблем е съществувал, а мерките, които тамошните правителства са предприели са се изразявали в това заплатите на младите лекари да бъдат увеличени 2-3 пъти.