Знаете ли, че по време на Втората световна война Чърчил е забранил производството на всичката козметика с изключение на червилото, както и че жените над 44 години не смеели да си слагат червило?

По време на Римската империя червилото е било знак за социален статус. Дори и мъжете си слагали червило, с което показвали, че са от висшата класа. Дори Джордж Вашингтон навремето е използвал червило.

Ако харесвате червеното червило, знайте, че в Древна Гърция такова си слагали само проститутките. Затова повечето жени изобщо не са се гримирали. Не се знае дали поради тази причина или заради нещо друго на британките през 1650 г. им било предложено да не си слагат грим, но предложението не получило мнозинство.

В Канзас през 1915 г. жените над 44 години не смеели да си слагат червило, защото така създавали впечатление, че са по-млади.

Кралица Елизабет Втора пък има червило, създадено специално за нея. То било в тон с тоалета, който носела по време на коронясването си през 1952 г.

Проучване показва, че червилото за устни е най-харесвано от американките. Любителките на червилата в САЩ са дори с 10% повече, отколкото във Франция.