Ако Русия се опита да инфилтрира свои войски в държава членка на НАТО, дори и да не са в официалните си униформи, както направи преди да анексира украинския полуостров Крим, НАТО ще отговори с военни средства. Това заявява в интервю за германския вестник "Ди Велт" върховният главнокомандващ на пакта за Европа ген. Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Войници с униформи без национални обозначителни знаци бяха изпратени от Русия в Крим в края на февруари. Първоначално руският президент Владимир Путин отричаше руската намеса, но после, през април, той призна, че руски военни са действали на полуострова.

Въпреки че Алиансът няма планове да се намесва в територии, които не са негови членки, страните от НАТО в Източна Европа трябва да се подготвят срещу заплахата от "малки зелени човечета" - войници в униформи без националните емблеми на Русия, каза Брийдлав.

"Ако видим подобни неща в страна членка и можем да идентифицираме страната агресор, тогава имаме Член 5 - отговор с военни действия."

От началото на украинската криза организацията прие серия от стъпки, за да подсили военното си присъствие в Източна Европа, отбелязва "Ройтерс". Очаква се НАТО да вземе решение за дългосрочни действия на срещата си на върха в Уелс през септември.

Попитан дали пред НАТО стои опцията да увеличи натиска върху Владимир Путин с военна операция, той отговаря, че сред страните членки няма призиви за военни маневри. "Алиансът се е договорил да помогне на Украйна за отбранителните й способности и за реформите в сектора по сигурността. Някои държави помагат на Украйна в рамките на двустранните им отношения. Но в този момента, искам да подчертая, никоя страна членка на НАТО не иска военна намеса", подчертава той.