Цигуларят Роджер Фриш свири на операционната маса, докато лекари му поставят мозъчен пейсмекър.

Фриш е професионален цигулар от 40 години. През 2009 г. обаче ръцете му започват да треперят.

"За други професии това не е чак такъв проблем. Но за цигулар стабилните ръце са от огромно значение и това означаваше потенциален край на кариерата ми", споделя Фриш.

Лекарите от Mayo Clinic решават да направят т.нар. дълбока мозъчна стимулация. Тя се осъществява чрез поставянето на електроди в мозъка на пациента, които да стимулират електрически проблемната зона и да коригират нейното поведение.

Предизвикателството на тази процедура е да се открие коя част на мозъка не работи, както трябва. В случая на Фриш е още по-трудно, защото треперенето му е леко и това усложнява откриването на проблемната зона.

Затова лекарите и техническите специалисти на болницата вграждат няколко сензора в цигулка и я дават на Фриш да свири по време на операцията. Сензорите връщат графика в реално време на трептенията на ръцете му и по този начин лекарите могат да видят дали стимулират правилните зони на мозъка му.

Други пациенти също са били в съзнание по време на подобни операции, но не са използвали предмети, още по-малко да свирят на цигулка. Лекарите предупредили Фриш, че не могат да дадат никаква гаранция, че процедурата ще е успешна, но в крайна сметка тя се оказва точно такава.

"Още в деня, в който се прибрах от болницата, започнах отново да свиря. Три седмици по-късно се върнах да свиря с оркестъра", казва Фриш.

Сега той разполага с устройство, т.нар. мозъчен пейсмейкър, което може да активира, докато свири. То изпраща необходимите електрически импулси до мозъка и прекратява треперенето на ръката. Когато изключи устройството, треперенето отново се завръща. Във видеото Фриш прави и демонстрация на разликата в свиренето му с изключен пейсмейкър и с работещ.