От 22 до 24 август 2014 г. на откритата Горска сцена в Приключенски парк „Незабравка” (www.park-nezabravka.com), община Габрово, ще се проведе национален фестивал на сръбската култура, на който гостите ще могат да видят и чуят истинските сръбски песни, музика и танци, да опитат истинската сръбска скара, да научат повече за сръбския град Лесковац.
Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура за 2014 г. Бенефициент е Фондация „Заедно за демокрация и партньорство”, а партньор е Aгенциjа за локални економски развоj при Община Лесковац /Република Сърбия/.

В прохладата на Балкана и в географското сърце на страната ни всички, които харесват и обичат истинската сръбска музика и скара, ще имат възможност да се присъединят към жанровото многообразие от балади, хитове, естрадни, народни, популярни, стари градски, джаз и забавна музика. Концерти на живо ще изнесат професорът по музика Милан Цонич, Миодраг Петрониевич – победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия и танцов състав „Лебане”. Сръбски песни ще изпълнят и български духови оркестри и групи. В късните часове на вечерта всички гости на парка и фестивала ще могат да се включат на сцената.

Кулинарната част на фестивала ще предложи на гостите много сръбски специалитети на скара, кулинарно шоу и демонстрация, майсторски кулинарен клас. По време на празника всеки ще има възможност да опита истинска лесковацка плескавица по истинска рецепта. Всеки майсторлък си има тайна и Лесковац ще ни даде възможност да вкусим от нея на наша територия – по нашенски сърдечно, по съседски гостоприемно, по балкански емоционално.

Любителите на истинската сръбска скара ще имат възможност да опитат от специалитети, приготвени по автентични сръбски рецепти. В кулинарната част на фестивала особено място и изява ще имат преподавателите и учениците от Трговинско-угостотељска школа – Лесковац с участието си в майсторския клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, по време на който ще приготвят най-голямата плескавица в България по истинска сръбска рецепта.

През дните на фестивала всички, които искат да споделят емоцията от преживяванията си, ще могат да го направят в рамките на фотоконкурса „Един Незабравим фестивал”, който е отворен за всички участници с фотокамера и творчески поглед към света.

През миналата и тази години няколкото успешни фестивални събития на територията на Приключенски парк „Незабравка” показаха, че имат амбицията да се превърнат във фестивален център. Националният фестивал „Габровска Рощилиада” е нещо ново и различно, с което предприемчивите габровци отново са първи.