14 килограма кокаин са били открити на борда на контейнеровоза CFS PAFILIA. Капитанът на кораба е българин, съобщава maritime.bg. Освен него са били задържани още 13 моряци – граждани на Турция, Русия, Перу, Грузия, Украйна и Ямайка.
CFS PAFILIA (8450dwt) е построен през 2006 година. Корабът плава под флага на Ямайка. Проверката е направена след оценка на риска в пристанище Маракайбо, Боливарска република Венецуела. Корабът е пристигнал в пристанището от остров Аруба, плавал е към Панама.

Дрогата е била скрита във водонепроницаема черна чанта. Открита е при обстоен оглед на кораба в района на машинното отделение. Според местните власти дрогата е била хвърлена на борда на кораба от преминаваща малка лодка. Предполага се, че член на машинната команда е получил пратката на палубата, а след това е скрил наркотика в машинното отделение. Моряците все още се намират на борда на кораба, на разположение са на прокурор.

Корабът е собственост на базираната в Бремен (Германия) Harren & Partner Shipmanagement, според интернет регистрите. Дъщерната компания Caribbean Feeder Services Ltd е оператор на плавателния съд.

В момента се водят разпити с членовете от екипажа. Били са конфискувани личните мобилни телефони на всички моряци. Властите във Венецуела водят разследване.