Клиент на енергото във Варна се оказа асансьор. Електромерът, който отчита изразходваната от превозното средство енергия, мистериозно изчезва. Обитателите на блока се оказват в невъзможност да подадат жалба, но пък в задължение да платят огромна сметка, съобщи БТВ.

В блока не подозират, че отделен електромер отчита тока само от асансьора. Куриозът излиза на яве, когато уредът е откраднат. Липсата установяват служители на енергото, но без други свидетели. Съкооператорите искат да се обадят в полицията, но техникът ги разубеждава, защото щели да платят глоба.

Техниците уверяват, че инкасатор е отчел тока наскоро и хората ще платят само за десетина дни. Досега кооперацията плащала около 50 лв на месец. Енергото обаче адресира свое писмо до асансьора, в което посочва дължима сума 360 лв.

”Не съм съгласна да плащаме за ток, който реално не сме консумирали. Няма как да имаме едни сметки за асансьора години наред и следващия месец тези сметки да са десетократно по-високи”, казва Велислава Костадинова от блока. Етажната собственост не може да обжалва, защото не е асансьор.

За да монтират нов електромер, от дружеството искат той да бъде зачислен на физическо лице от блока. Кандидати няма. Според адвокат Иван Кръстев, печелил дела срещу дружеството, краят на такива куриози ще дойде, когато пазарът се либерализира.