Поне десет заместник-министри мюсюлмани обеща на жители на джебелското село Припек лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се готви да оглави бъдещото правителство, но отсега подковава гласоподавателите, че това ще стане само ако партията му спечели 121 депутата, иначе връща мандата и "няма да има какво да се яде".

В Припек, където Борисов откри спортна площадка, направена с 45 хил. лв. партийно дарение, лидерът на ГЕРБ, загрявайки на практика за започващата след по-малко от три седмици предизборна кампания каза, че до този момент ГЕРБ и ДПС са партиите, където има най-много български мюсюлмани.

Борисов отново заложи на постоянно повтаряната в последно време от него теза, че българските мюсюлмани трябва да бъдат мост между партиите, а не разделителна линия.

"Ако ГЕРБ спечели мнозинството в следващия парламент, ще разчита на сътрудничеството с всички партии, особено през първите две години, тъй като страната се нуждае от стабилност. Не говоря за коалиции, изборите ще покажат как да действаме. Мюсюлманите трябва да участват в управлението и ние сега издирваме високо образовани мюсюлмани, ДПС ни превъзхожда в това отношение, те имат хора навсякъде", посочи Борисов.

"Сега в нашите области, където има предимно смесено население, издирваме всичко, което е образовано с добра репутация и ще му дадем път да се развива. Като имаш 121 депутати, не могат да ти извиват ръцете, кой какъв да бъде. Като не спечелим изборите, оставаме опозиция. Тогава пак отиват на Орлов мост, целиват се и продължават със същия този успех нататък", обясни в типичния си стил лидерът на ГЕРБ. "Аз пия кафе, родопски чай, не се целивам по Орлов мост като Станишев и Местан. Тези, където се целиваха, явно са много ревниви. Да ходят да се целиват пак, ние нямаме нужда”, каза още той.

"Като изчакаме да минат изборите, имаме 2 опции: или управляваме стабилно, или не участваме в каквито и да били такива коалиции с пазарлък”, обясни Борисов. По думите му, бившият президент Георги Първанов е казал, че в Германия били направили коалиция и тя била бетон, обаче "широката коалиция се управлява от първата партия, от Ангела Меркел вече трети мандат”. "И всички казват, че това е коалицията на Меркел, а не на социалдемократите – просто там хората си знаят мястото и избират стабилността", направи опит за паралел Борисов.

Той обаче отказа да даде конкретен отговор на въпроса ще има ли общи действия с ДПС след изборите. Вместо това Борисов саркастично пожела: "Реформаторите да станат първа политическа сила и Радан да стане премиер".

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че хората определя какъв играч е той и говорейки за възможността да се прави сътрудничество с всички партии акцентира върху това, че в момента ГЕРБ има с партии от Реформаторския мнозинство в редица общински съвети.

"Помните и в София - "Синята коалиция” колко остро се изказва за Йорданка Фандъкова, сега започнаха да я харесват. Аз никога не съм си менил мнението по тяхно отношение и винаги съм казвал, че им пожелавам успех”, каза Борисов.

"Оттам нататък коментарите им са дори обидни на момент като се има предвид успехите им, които са пожънали. Те се радват на един евродепутат, ние на 6. Само бих им препоръчал да се държат по-уважително, защото е много лошо да лижеш там, където плюеш”, допълни Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"Всички хора са на гурбет, защото години наред държавата не работи, а само се занимава с политика и всеки се определя за вожд. Много се обидиха реформаторите за "драгалевския вожд”, та чак ме пратиха при царя. Преди десетина години, когато царят дойде, ако беше направена тогава коалиция между СДС с Иван Костов и царя, България щеше да е съвсем различна до момента”, посочи лидерът на ГЕРБ, чиято политическа кариера тръгна от НДСВ.

След като организира и кратко "мачле" на новооткритата площадка в Припек, Борисов замина  за село Горно Кирков, където се очаква да открие водоем, ремонтиран с 24 000 лева пари на ГЕРБ.