Във вторник смятаме да направим протест в защита на възстановяването на врачанското поделение. Започваме протести на първо време с всички позволени законови средства.

Това каза о. з. подп. Радослав Гетов, който зам.–председател на Инициативния комитет за възстановяването на врачанското поделение 52380.

Преди дни служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че работата по проекта за отварянето на поделението във Враца ще бъде замразена в този период поради липса на финансови средства след актуализацията. Изявлението на министъра предизвикало силно недоумение сред хората в града защо се случва това с поделението, което няма никаква политическа окраска, каза подполковник Гетов и допълни, че настроенията са крайно негативни към казаното от служебния министър.

Той подчерта, че поделението, освен всичко друго, е и крайно необходимо за хората в Северозападна България, за да им помага при бедствия като това в Мизия например. "Няма думи след всички тия природни бедствия и стихии, които за сетен път доказаха, че не може да няма такава структура на територията на Северозападна България, която да помага на хората, защото такава щеше да бъде и една от задачите на това поделение, което се борихме да бъде възстановено. Те с лека ръка го задраскват само и само във Враца да няма такова поделение", каза той.

О. з. подп. Радослав Гетов посочи, че всички, с които говорил са недоволни и крайно разочаровани от политиката, която се налага от служебното правителство по една или друга причина, по едно или друго давление.

Защитниците на поделение 52380 ще имат в понеделник среща в областната управа. От бившето ръководство на МО са им казали, че целеви средства от 2 млн. лева има планирани и са на разположение за възстановяване на поделението. "Целият проект щеше да струва някъде около 6 млн. лв. Притесняваме се, че останалите 4 млн. ще отидат за предизборната кампания на някоя голяма политическа формация", каза Радослав Гетов и заключи, че ГЕРБ като че ли по никакъв начин не иска във Враца да има поделение.

Той припомни и че преди закриването на поделението са се срещали с всички партии, освен ГЕРБ, които не намерили време за това. Всички други, с които се срещали са се съгласили с тях и с мнението на експерти и специалисти "от цялата българска армия, изключвам Аню Ангелов". О.з. подп. Гетов каза, че над 150 човека са заявили желание да се върнат от други поделения във Враца. Имало е и около 100 човека, съкратени и останали без работа, които също искали да се върнат. О.з. подп. Гетов предполага, че най-вероятно целта е да се спре въобще този проект за възстановяването на поделението в града.