Милиони хора са застрашени да развият опасни болести. И всичко това заради мръсни килими, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. "Мейл он сънди". Изследване показва,че мръсните килими крият в себе си огромно количество опасни бактерии.

Британски учени са взели проби от подметките на хора на различна възраст. Те са открили високи концентрации на бактерии, които предизвикват пневмония, а също на Ешерихия коли. В някои килими могат да бъдат намерени следи от фекалии на животни, включително коне и лисици, повръщано, катран, човешки косми, животински пърхот, домашен прах, цветен прашец и кожни люспи.

Проучване е показало, че около 40% от британците носят у дома обувките, с които са били на улицата. По-малко от една пета почистват преди това подметките си. На пода на 28% от хората са открити следи от повръщано от домашни животни, а 24% са търпели този безпорядък. На килимите на 30% от британците е имало следи от повръщано от деца, въпреки което 22% не са се притеснявали да правят секс на пода. 91% са разрешавали на децата си да играят на мръсните килими.

Към рисковите фактори за инфекции учените причисляват също мръсните ръце, които не се мият след посещение на тоалетна, мръсните кухненски кърпи и гъбите за миене на съдове. А всички те също са развъдник на инфекции.