Дебатът за неравномерното разпределение на световното богатство продължава с пълна сила. Също и този за неравенството на половете. В пресечната точка на двата се оказа нов доклад на икономистите Каролин Фройнд и Сара Оливър от Peterson Institute for International Economics, цитиран от Businessweek. В него се изтъква, че богатите, които стават все по-богати, са предимно мъже, и то непропорционално повече:

„Списъкът с милиардерите в света на списание Forbes – малка група, която контролира 3% от богатството на домакинствата и чието общо нетно състояние се оценява на около 9% от глобалния БВП, осветлява тази тема. Жените милиардери формират едва около 10% от всички включени в списъка за 2014 г.”

В САЩ ситуацията е по-уравновесена, но само малко: по данни на Bloomberg от общо 67 милиардери в САЩ 10 са жени.

Макар и да не е изненада, ситуацията невинаги е била такава, поне не и в САЩ. Голямото богатство навремето беше резултат предимно от наследство – социална реалност със свой собствен тип проблеми, но въпреки това такава, при която жените се справяха далеч по-добре, отколкото днес.

През 1969 г. около половината от най-богатия 0,01% от американците са били жени, сочи проучване на икономистите от Колумбийския университет в Ню Йорк Лена Едлънд и Войчех Копчук, които са анализирали данъчни данни за последните 100 години. До 2000 г. жените са формирали само една трета от тази група.

Едлънд и Копчук са на мнение, че това е така, защото след 70-те години промените в технологиите са увеличили възвръщаемостта на успешното предприемачество. Стартирането на бизнес става по-доходоносно от произхода и богатството се разпръсва сред поколенията.

Това само по себе си е добра новина. Малцина са тези, които биха се обявили за семейните династии и против социалната и икономическа мобилност чрез предприемачество.

Проучването на Едлънд и Копчук сочи, че сегашното неравномерно разпределение на богатството е резултат най-малкото отчасти от упорита работа, талант и късвет – а кой не иска да е така? То означава обаче също, че въпреки напредъка по отношение на равенството на половете жените контролират по-малък дял от растящото американско богатство, защото не са толкова успешни като предприемачи.

Има много теории защо това е така. На първо място, жените са по-малко склонни да станат предприемачи, сочи проучване. За жените, които все пак стартират собствен бизнес, постигането на астрономически успех се оказва по-трудно. Освен късмет, изграждането на бизнес за милиарди изисква нестандартна комбинация от хъс и капитал. В този ред на мисли, мъжете като цяло са прекалено самоуверени, в сравнение с жените. Освен това жените предприемачи по-трудно получават рисково финансиране. По-малко от 10% от рисковите инвестиции са насочени към начинания, ръководени от жени.

Времето има значение също. Изграждането на бизнес за милиарди отнема години неуморно отдаване. Трудно е да се намери баланс в 80- до 100-часова работна седмица, ако човек иска да има семейство и да се вижда с него от време на време, което обичайно е по-важно за жените, отколкото за мъжете.

Важно е да се отбележи, че става въпрос за една много малка част от населението на света. За повечето жени икономическото равенство се подобрява. Делът на жените сред най-горната една десета от най-горния 1% от хората с най-високи доходи (тук не става въпрос за общото богатство) е нараснал шест пъти от 70-те години насам. При това близо половината от не толкова богатия, но все пак доста богат най-горен 1% са жени.

И все пак, според Фройнд и Оливър неравенството на върха си струва да бъде коментирано: „Растящата концентрация на богатството в ръцете на малцина е само по себе си обезпокоително”, пишат те. „Още по-обезпокоително обаче е, че почти всички от тези малцина са мъже”.