Екозащитници протестират  при къмпинг „Корал“ срещу опитите територията му да бъде застроена. Гражданското сдружение „Да запазим Корал“ настоява Министерството на околната среда и водите да обяви къмпинга за защитена зона заради наличието на редки видове, сред които блатното кокиче.

Гражданското сдружение“ Да запазим Корал“ се обяви срещу строителството на ваканционно селище с 2 500 апартамента, магазини и заведения на метри от плажната ивица. За изграждането му бяха издадени 12 строителни разрешителни, 3 от тях отмени бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Минути след началото на протеста, който се провежда на импровизирана сцена с озвучителна апаратура към екозащитниците се присъединиха и хората от плажа. Близо 60-70 души подкрепиха протестните действия, но повечето от тях се оказа, че не знаят за бъдешото строителство на голям хотелски комплекс край къмпинга. Според екозащитниците проектът за изграждането на почивната база върху 130 декара подвиожни пясъчни дюни и  горски фонд на метри от плажната ивица трябва да започне в началото на месец октовмри. Още преди година и два месеца протестиращите са изпратили до Министерството документи и снимки, доказващи, че крайк къмпинга има защитени водове. До този момент обаче не е издаден никакъв административен акт и пред испанските инвеститори на бъдещия хотелски комплекс няма пречки за старта на строителните работи.

Какви са сега исканията на протестиращите обобщава Атанас Русев:

Първо, моят съвет е да обяви "Корал" и прилежащите му територии за защитена въз основа на експертизите. Второто искане ни е ДНСК или Районната прокуратура в Бургас просто да отмени другите 12 строителни разрешения, които са издадени и които не са в съответствие със закона. Третото нещо, което искаме, е да се санкционира община Царево, която също 2011-2012 са презаверили наново стари строителни разрешения, които всъщност са в разрез със закона.

Лъжа е, че община Царево е издала незаконно строителни разрешителни, каза кметът Георги Лапчев:

Община Царево никога не издава нещо противозаконно. Става въпрос за едни 4 разрешения за строеж, три от които са за трафопост, между другото, са част от всичките разрешения за строеж, които са издадени преди аз да бъда кмет на община Царево, а именно, има още 10 такива, които и до ден днешен продължават да са в сила, и стига инвеститорът да реши да работи там, той може да отиде и да започне да го прави.

Протестиращите настояват още да бъде ремонтиран и асфалтиран пътят до къмпинг „Корал“, който сега е в окаяно състояние.