Лични данни на боклука. Строго пазените от всеки от нас номера и пароли се оказват в контейнерите, установи проверка на Нова ТВ. Сред отпадъците попадат всякакъв вид документи - с имена, ЕГН-та, номера на лични карти.
Идеята за репортажа тръгва от сигнали на зрители, забелязали в центъра на София хора, които ровят в контейнерите за боклук и намират доста интересни неща, сред които и папки с документи. Боклукът ни е колкото разнообразен, толкова и миризлив. Около банките и институциите в центъра на София човек може да попадне единствено на празни бланки, партийни декларации и предизборни плакати.

Из кварталите обаче има доста други ценности - амбулаторен лист за преглед, съдържащ ЕГН. Втора находка - фактура, на която има лични данни ЕГН, адрес - всичко, което би свършило работа на един злосторник. Има дори договор за издаване на банкова карта. Не е попълнен целият, но върху листа са написани трите имена, ЕГН, както и номер на лична карта.

Телевизията открива и копие на лична карта. Някой е копирал личната си карта, скъсал я, но задната част се вижда ясно.

За 1 час ровене из боклука - близо 10 документа с лични данни. Измамникът трудно ще се пребори с миризмата около кофите, но целта оправдава средствата. Особено за апетитна документна измама.

„Ако да речем са придобити данни във връзка с недвижим имот, могат да бъдат предприети действия за продажба на имот без знанието на собственика”, обяснява Надя Цолова от Комисията за защита на личните данни.

Опасностите са много, зависи каква част от нашата лична информация изрови измамникът. Затова Боби има по-специално отношение към документите.

Преди да ги изхвърли - ги къса на малки парчета. „В някои от случаите, когато информацията е наистина навсякъде по листа, разбърквам внимателно купчинката и я изхвърлям на два пъти”, споделя Боби.

Законът задължава институциите, които оперират с лични данни, да ги унищожават. Нарушенията се наказват с глоба между 500 и 100 хил. лева. Ако обаче сами се подложим на риск и не внимаваме какво изхвърляме, никой не може да ни защити от последствията.