БСП определи голяма част от водачите на листите за предсрочните парламентарни избори, съобщи председателят на БСП Михаил Миков след края на днешното заседание на пленума на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Все още не са ясни водачите на листите само в Благоевград и в Габрово. Председателят на партията ще е начело на листите в 25-ти МИР и във Видин. Той е и единственият, който ще оглавява две листи."Водачите на листите са силни професионалисти, изявени политици, хора, доказали, че политиката за тях не е само препитание и могат да печелят политически битки. 20% е обновлението на водачите на листите. Една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион и не в една област", подчерта Михаил Миков.

На заседанието на Националния съвет приехме решение за участие в коалицията "БСП - лява България", която подчертава новата лява политика, която се предлага, съобщи още Миков. Единствено председателят на БСП ще бъде водач на две листи. Миков призна, че имало спорове и много дискусии. "По принцип, Националният съвет протича много дискусионно. Радвам се, че има политическа активност и смятам, че тя се пренася и в отделните областни съвети, в общините, така че да даде енергия за предстоящите избори", каза Миков.

Едно от новите лица е Иван Иванов. Миков каза, че той е бил в тази листа, бил е областен председател, има професионални качества и е човек, който може да води шуменската листа. "Ама те не се притесняват, че Ваньо Танов и "Ало Ваньо" го върнаха на Митниците". С тези думи лидерът на левицата контрира въпросите за Иванов, чието издигане за заместник-министър в кабинета "Орешарски" беше посрещнато с критики. Миков посочи, че случаят около Иванов е изчистен за БСП. "Това беше една тенденциозна история. Този случай е изчистен за нас, достатъчно внимателно се запознахме с биографията на Иван Иванов", добави той

На въпрос защо е отложено издигането на кандидатурата на Кристиан Вигенин за водач на листата в Благоевград, Миков каза: "Искаме още веднъж да обсъдим. Знаете, че ГЕРБ си бави обявяването на водачите, така че ние няма за къде да бързаме. Националният съвет издига и подрежда кандидатските листи от водача до последния. Тази дискусия, включително по състава на листите, по най-подходящите представители на Лява България, по най-удачни коалиционни партньори, граждански квоти ще продължи – това е процес".

Миков не пожела да посочи точната цифра на мандатите, които левицата ще завоюва в следващия парламент, но смята, че ще тя има много убедително представителство. "По-важното е в кампанията "Лява България" да каже "Не" на дясната политика".

"Обсъдихме важните въпроси за коалиция "Лява България", за обединението в името на една по-социална България, защото Конституцията, законите дават достатъчно социални решения от там насетне, ние трябва да дадем на хората прилагане. Прилагане на конституционните норми, за да може наистина България да бъде социална, а това може да го даде само едно ляво представителство. "БСП отива напред с обновена коалиция, с лява платформа и хора, които могат да представляват "Лява България", каза председателят на партията

Определените водачи на листи:
В Бургаски район - Петър Кънев,
Варненски - Ангел Найденов,
Великотърновски - Марияна Бояджиева,
Видин - Михаил Миков,
Врачански - Георги Божинов,
Добрич - Светла Бъчварова,
Кърджали - Милко Багдасаров,
Кюстендил - Мая Манолова,
Ловешки - Димитър Горов,
Монтана – Емил Райнов,
Пазарджик - Янаки Стоилов,
Перник - Валери Жаблянов,
Плевен - Румен Гечев,
Пловдив – град - Георги Търновалийски,
Пловдив област - Димитър Дъбов,
Разград - Стоян Ненчев,
Русенски - проф. Христо Белоев,
Силистренски - Антон Кутев,
Сливенски - Таско Ерменков,
Смолянски - Дора Янкова,
23 МИР София - Жельо Бойчев,
24 МИР София - Стефан Данаилов,
25 МИР София - Михаил Миков,
София област - Корнелия Нинова,
Старозагорски - Драгомир Стойнев,
Търговище - Явор Куюмджиев,
Хасково - Чавдар Георгиев,
Шуменски - Иван Иванов,
Ямбол - Атанас Мерджанов.