Вносните цигари поскъпват и този месец, показва регистърът за тютюневите изделия, воден от министерството на финансите. Вместо 4,30 лв. масовата марка "Уинстън" - дълги цигари, вече ще струва 4,40 лв. Разновидностите на бранда в малки кутии с по 10 цигари също поскъпват с 10 стотинки - до 2,40 лв.
С това цените на марката се изравняват с родните "Кинг", които достигнаха тази цена в началото на годината, съобщава „Труд”.

С по-висока цена е и "Лъки Страйк". Една кутия ще се продава за 4,80 лв. вместо сегашните 4,70 лв. Само преди месец с 10 стотинки поскъпна и една от най-продаваните марки в страната - "Марлборо". Така стандартна кутия вече струва 5,20 лв. вместо 5,10 лв.

Очаква се цените на цигарите да продължат да растат до края на годината, а и в началото на следващата. За това има две основни причини - поскъпване на материалите и очаквано увеличение на акциза върху тютюневите изделия от януари.

Според статистиката на компаниите все повече се пушат дълги цигари (34% при 31% година по-рано), както и цигари слимс и суперслим - 34%. Трите най-продавани марки в страната остават вносните "Карелия" и "Марлборо", както и българската "Виктори".