Земята може да бъде унищожена на 16 март 2880 г., когато преминаващ астероид може да удари планетата ни, съобщава "Дейли мейл".

Учени изследващи скалата, открили, че тя се върти толкова бързо, че трябва да се разпадне, но някак остава непокътната по траекторията си към Земята. Те смятат, че астероидът остава цял благодарение на сцепителни сили, известни като Ван дер Ваалс (по името на холандски физик от началото на 20-ти век – бел. ред.). Но макар това да се смята за голям пробив, учените все още не знаят как да го спрат.

Откритието било направено от учените от университета в Тенеси, САЩ. Предишни изследвания установиха, че астероидите са рехави купчини от натрошени камъни, държани здраво от гравитацията и триенето. Но американските изследователи установили, че астероидът 1950 DA се върти толкова бързо, че преодолява тези сили.

Той е с размери около 1000 метра в диаметър, но се върти веднъж на всеки два часа и шест минути. С тази скорост скалата трябва да се разпадне и в крайна сметка да се раздроби, но не показва никакви признаци за това.

Тримата американски учени искали да разберат каква е причината астероидът да не се разпада. Като изчислили температурата и гъстотата му, те открили сцепителни сили, които не позволяват раздробяването му.

Астероидът пътува с 15 км в секунда. Смята се, че ако той се сблъска със Земята, това ще стане със сила, равна на около 44,800 мегатона тротилов еквивалент. Макар че вероятността от удар е само 0,3%, рискът е с 50% по-голям в сравнение с други астероиди. Установено е, че астероидът 1950 DA има траектория, която в 20-минутен прозорец на 16 март 2880 г. не изключва напълно възможността от удар.